20 yaş dişi, genellikle 17-25 yaşları arasında dişlerin en arka kısmında yer alan ve 20 dişin sonuncusu olarak bilinen bir diştir. Bazı insanlar için 20 yaş dişleri doğal olarak çıkar ve diğerleri içinse sıkıntıya neden olurlar. Bu nedenle, çoğu zaman diş hekimleri, 20 yaş dişlerini çekmek için bir tedavi planı önerirler.
- Ağrı: 20 yaş dişleri, diş etinde şişmeye ve ağrıya neden olabilir. Bu durum, dişin çıkması sırasında ya da sonrasında meydana gelebilir. Diş etindeki bu şişme ve ağrı, dişin iltihaplanmasından kaynaklanabilir ve çene bölgesinde hassasiyete neden olabilir.
- Yer eksikliği: 20 yaş dişleri, ağızda yeterli yer olmadığı zaman diğer dişlerin üzerine baskı yapabilir ve çevre dokuları etkileyebilir. Bu nedenle, dişlerin doğru bir şekilde büyümesi ve yerleşmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda, 20 yaş dişleri, diş çürüğü, çene ağrısı, diş eti enfeksiyonu, çene kemiklerinde hasar gibi diğer sorunlara da neden olabilir.
- Çürüme: 20 yaş dişleri ağızda çıkmaya başladığında, arkadaki dişleri temizlemek zorlaşır ve bölgedeki dişlerde çürük oluşma riski artar. Bu da dişlerin kaybedilmesine ve ağızda enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.
- Diş çıkarma problemleri: 20 yaş dişleri ağızda yer alırken doğru şekilde büyümemeleri, çapraşık bir şekilde büyümeleri veya yanlış açıda büyümeleri nedeniyle diş çıkarma problemleri yaşanabilir. Bu durum, diş eti şişmesine, ağrıya, enfeksiyona ve çene kemiklerinde hasara neden olabilir.
20 yaş dişleri nasıl çekilir?
20 yaş dişlerinin çekimi, diş hekimleri tarafından yapılır. Diş hekimi, öncelikle bölgedeki dişin durumunu inceleyecek ve lokal anestezi uygulayarak diş eti ve çevre dokuları uyuşturacak. Daha sonra dişi çekmek için gerekli cerrahi işlemi yapacak ve dişi çıkaracaktır.
Çoğu zaman, 20 yaş dişlerinin çekimi kolay ve ağrısızdır. Diş hekiminiz, çekim sonrası ağrı ve şişlikleri önlemek için size bazı önerilerde bulunacaktır.